Ziraat Odası Başkanı’ndan kuraklık uyarısı: 5 yıl içinde su fakiri olacağız

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Çiftçilere Su Krizi Uyarısı Yaptı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Osmaniye Ziraat Odası’nı ziyaret etti. Bayraktar, çiftçilerle bir araya gelerek gelecekte yaşanabilecek su krizine dikkat çekti.

“Akdeniz havzasında bulunan bir ülke olarak bu afetlere hazırlıklı olmalıyız” diyen Genel Başkan Bayraktar, şunları söyledi:

“Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Tarım sektöründe 6 şubat depremi gibi bir felaketle karşı karşıya kaldık. Don felaketi 65 ilde ciddi zararlara neden oldu. Akdeniz havzasında bulunan bir ülke olarak gelecekte bu tür afetlere hazırlıklı olmalıyız. Elbette alınabilecek ve alınamayacak tedbirler var. Örneğin, son 30 yılda görülen don felaketi en büyük felaketlerden biri. Eksi 15-20 derecelere kadar düşen sıcaklık değerleri, tarım alanlarımızı ciddi şekilde etkiledi. Bu tür felaketlere karşı neler yapacağız?

Şu anda karşı karşıya olduğumuz en büyük tehditlerden biri kuraklık. Ancak havalar ısındıkça yangın felaketleri de baş göstermeye başladı. Ülkemiz genelinde yangınlar tarım arazilerine zarar veriyor. Bu afetlerin sayısından ziyade şiddetinin artması ise daha büyük bir sorun. Bu şiddet arttıkça zararlar da artıyor. Gezdiğimiz vilayetlerde bu durumu bizzat gözlemledik.”

TÜRKİYE SU KONUSUNDA ENDİŞELİ

Su kriziyle karşı karşıya olduklarını belirten Başkan Bayraktar, şunları ekledi:

“Yaklaşık olarak 2030 yılına kadar beş yıl var. Bu yıllara kadar Türkiye, su konusunda sıkıntı yaşayacak. Kişi başına düşen su miktarı azalacak. Cazibe suyu temin edemezsek, sulama projelerini tamamlamak zorundayız. Barajları inşa etmeliyiz. Çiftçilere ucuz su sağlamalıyız. Aksi halde çiftçiler yeraltı suyuna yönelinecek. Ancak bu da uzun vadede çözüm olmayacak. Kuraklık nedeniyle yeraltı su kaynakları da azalmaya devam ediyor.

Sulama projelerini tamamlamalıyız. Kaynaktan tarlaya ulaşana kadar suyun yüzde 48’i yolda kayboluyor. Bu verimlilik kabul edilemez. Şu an sulama verimliliği yüzde 52. Türkiye su konusunda ciddi sorunlar yaşamaya devam ediyor. Çiftçiler suya ulaşmakta zorlanıyor. Ancak suyun yolda büyük bir kısmını kaybetmek kabul edilemez. Su kaynaklarını korumak için sulama kanallarını kapatmalıyız.”

ÇİFTÇİLERİN SGK SORUNLARI

Çiftçilerin Sosyal Güvenlik Kurumu primlerini ödeyemedikleri için tarımdan vazgeçtiklerini belirten Bayraktar, “İki yıl önce, Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı çiftçi sayısı bir milyondu. 2024 yılında bu rakam 419 bine kadar geriledi. Çiftçiler, ziraat odalarından muvafakat alıp, primleri ödeyemeyeceklerini söyleyerek tarımdan ayrılıyorlar. Bu insanların sosyal güvenceleri kayboluyor. Emekli olamayacaklar. Primler yüksek. Asgari ücret yükseldikçe primler de artıyor. Gelir 9 bin liraya ulaştı. Çiftçilerimiz bunu karşılayamıyor” dedi.

Related Posts

Zam şampiyonu belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Açıklanan Tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) yer alan ürün gruplarındaki değişimler, hangi ürünlerin zamlandığını ve hangilerinin ucuzladığını gözler önüne serdi …

Zuckerberg’in kolundaki saatten sadece 99 tane var! Ve fiyatı 250 bin dolar

Yıllarca aynı gri tişörtüyle teknoloji dünyasının sade yüzü olan Mark Zuckerberg, şimdi altın zinciri, koleksiyon saatleri ve Ray-Ban gözlükleriyle yeni bir stil dönemine adım attı. Üstelik kolundaki saat, milyon dolarlık mesajlar veriyor!

Gram altının patlayacağı tarihi açıkladı: ‘Bunlar son fırsatlar’

Gram altın haftaya hızlı bir başlangıç yaparak dikkatleri yeniden üzerine çekerken “Bundan sonraki süreçte yukarı mı aşağı mı yön yapacak?” sorusunun yanıtı yatırımcıların en çok merak ettiği konuların başında geldi. O soruya haftalık tahminleri ile …

Alman ekonomisi buharlaşıyor: Kuruyan Ren Nehri nakliyeyi vurdu

Avrupa’nın batısında son günlerde yaşanan sıcaklıklar nedeniyle kuraklık baş gösterdi. Alman ekonomisi için önemli olan Ren Nehri, düşük su seviyesi nedeniyle nakliye işlemlerini zorlaştırdı. Kargo gemileri yükleme kapasitelerine sınır konurken, nakliye şirketleri de düşük kapasite kullanımını telafi etmek için normal navlun ücretlerine ek ücretler talep ediyor.

TÜİK açıkladı: Mayıs ayı işsizlik verileri belli oldu!

TÜİK, mayıs ayına ilişkin işgücü verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre işsizlik oranında ve istihdamda değişimler gözlemlendi. Genç nüfusta işsizlik oranı da ekonominin önemli göstergeleri arasında yer aldı.

Altında ‘bekleyin’ uyarısı: Faiz indirimlerinin kaderi CHP davasına bağlı

CHP davası ve enflasyon verisi bu hafta piyasalarda yön belirleyeceğini söyleten ALB Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz, Altın için kısa vadede alım önermeyen Eryılmaz, yatırımcılara faiz ve gümüş fonlarını işaret etti.