Dünyanın ilk bilgisayar virüsü: ‘Creeper’ın ortaya çıkışı

ARPANET ve İlk Virüs: Creeper

1969 yılında, internetin öncüsü olan deneysel bir bilgisayar ağı olan ARPANET kuruldu. Bu ağ, bilgisayarlar arasında özel bir telefon bağlantısına gerek kalmadan uzun mesafeli iletişim sağlamayı amaçlıyordu. Bunun için, verileri bölüp gönderme yöntemi olan paket anahtarlama kullanıldı. ARPANET’in ilk kullanıcıları genellikle bilgisayar bilimcileriydi.

1971 yılında, birbirine bağlı teletype bilgisayar ekranlarında “Ben sürüngenim, yakalayabilirsen yakala!” şeklinde bir mesaj belirdi. Bu mesaj, kullanıcılar arasında büyük bir şaşkınlık yarattı. Fakat o zamanların kullanıcıları, aslında ilk bilgisayar virüsü olan Creeper’ın kurbanlarıydı.

Bu gizemli mesajın kaynağı, bir hacker değil, Bold, Beranek ve Newman (şimdiki adıyla Raytheon BBN Technologies) firmasında çalışan araştırmacı Bob Thomas’tı. Thomas, Creeper adını verdiği deneysel bir program yaratmıştı. Creeper, kendini kopyalayabilen ve diğer sistemlere yayılabilen bir solucan tipi bilgisayar virüsüydü. Hedefi, ARPANET’e bağlı Digital Equipment Corporation (DEC) bilgisayarlarıydı.

Ancak Creeper, günümüzdeki kötü amaçlı yazılımlardan farklıydı. Yapabildiği tek şey ekranda esrarengiz bir mesaj göstermekti. Dosyalara zarar vermiyor, veri çalmıyor veya sistemleri çökertmiyordu. Thomas, bu programı bilimsel bir merakla ve kendini kopyalayan bir programın mümkün olduğunu göstermek amacıyla geliştirmişti. Programın adını da, o dönemde popüler olan çizgi film “Scooby-Doo”daki ürpertici bir karakter olan Creeper’dan esinlenerek koymuştu.

Elk Cloner: İlk Kişisel Bilgisayar Virüsü

Creeper, araştırmacılar arasında sınırlı kaldı, fakat onu takip eden virüsler çok daha yaygın hale geldi. Bunlardan biri olan Elk Cloner, “doğada” keşfedilen ilk kişisel bilgisayar virüsü olarak kayıtlara geçti. 1982 yılında, 15 yaşındaki lise öğrencisi Richard Skrenta tarafından yazılan bu virüs, Apple II bilgisayarlara bulaşan bir önyükleme sektörü virüsüydü.

Elk Cloner, o dönemin en gelişmiş depolama teknolojisi olan disketler aracılığıyla yayıldı ve ilk büyük bilgisayar virüsü salgınına dönüştü. Bilerek zararlı olmasa da, bazı disklere zarar verdi ve enfekte bilgisayarlarda her 50 açılışta kullanıcıları şu şiiri göstererek rahatsız etti:

  • ELK CLONER:
  • Kişiliği Olan Program
  • Tüm disklerine bulaşacak,
  • Çiplerine sızacak,
  • Evet, bu CLONER!
  • Yapışacak sana bir tutkal gibi,
  • RAM’ini değiştirecek,
  • CLONER’ı gönderin!

Related Posts

Alp Aksoy WSK Euro Serisi’nde podyum için İtalya’da

Genç milli sporcu Alp Aksoy, WSK Euro Serisi’nin ilk yarışına çıkmaya hazırlanıyor. Aksoy, 13-17 Mayıs tarihleri arasında İtalya’da yarışacak.

Samsung’un çok sayıda modeli son büyük güncellemesini alacak

Samsung’un uygun fiyatlı akıllı telefon serisi olan Galaxy A14 kullanıcıları için sevindirici bir gelişme yaşandı.

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…

Elon Musk’ın “Robotaxi”si engele takıldı

Tesla’nın, otonom araç projeleri kapsamında kullanmak üzere “Robotaxi” kelimesi için yaptığı marka tescil başvurusu, ABD Patent ve Marka Ofisi (USPTO) tarafından reddedildi. Kararın gerekçesi, terimin sektörde çok genel ve tanımlayıcı bir ifade olarak kullanılması. Başvurunun “sadece tanımlayıcı” olduğu belirtilerek, Tesla’nın bu kelimeyi ticari marka olarak tescil ettirmesi uygun bulunmadı.

Yapay zeka, bu 3 meslekte Z Kuşağının yerini aldı!

Yapay zekâ, özellikle rutin veri girişi, müşteri hizmetleri ve içerik üretimi alanlarında Z Kuşağı’nın öncelikli işlerini sessizce devraldı. Otomatik sistemler, hatasız ve kesintisiz çalışarak bu mesleklerdeki genç çalışanları ikinci plana iterken; hız ve maliyet avantajı sunuyor.

Kulaklık takmayı sevmeyenler dikkat! Koltuğa ses sistemi ekleyen cihaz

Ofis ve oyuncu koltuklarıyla uyumlu olan Clio duyuruldu. Kulaklık takmayı sevmeyenlere odaklanan bu cihaz THX Spatial Audio’yu desteklediği gibi 14 saate kadar pil ömrü sunuyor.