Ebelik yeniden gözde meslek oldu

Bu Yeni Dönemde Ebelik Mesleği Yeniden Canlanıyor

Ebelik mesleği tarih olacakken, şimdi yeniden canlanıyor ve genç kızlar arasında iş garantili ve tercih edilen mesleklerden biri haline geliyor. Yeni yasal düzenleme sayesinde ebeler, “Özel sağlık meslek hizmet birimi” adı altında işyeri açma hakkı kazandılar. Hamile bir kadının tüm süreçlerini takip edip, doğumu gerçekleştirme yetkisine sahip olan ebeler, kendi işlerini kurma fırsatı elde ediyorlar.

Ebelik, son 7 yılda önemli talep artışıyla gözde meslekler arasında yerini sağlamlaştırdı. 2017 yılında 49 üniversitenin 64 programında ebelik eğitimi verilirken, bu sayılar 2024 yılında sırasıyla 68 üniversite ve 97 programa yükseldi. Kontenjan sayısında da yaklaşık %82’lik bir artış yaşanarak 3.026’dan 5.490’a yükseldi.

Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi (KOSTÜ) 2025-2026 eğitim öğretim yılından itibaren ebelik bölümü açan üniversiteler arasında yer alıyor. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yurdanur Dikmen, yeni nesil ebeliğin yükselişine değinerek, normal doğumu destekleme eylem planı kapsamında ebelik eğitiminin güçlendirildiğini belirtiyor.

“Türkiye’de son beş yılda üniversitelerde açılan ebelik bölümlerinin sayısında önemli bir artış yaşanmıştır. Bu bölümlerin doluluk oranları yüzde 100’e ulaşmış olup, ebelik mesleği gençlerimiz tarafından yoğun ilgi görmektedir. Türkiye’de ebelik eğitimi günümüzde uluslararası standartların büyük bir kısmını karşılayacak düzeydedir. Bizler de eğitim modelimizi çağın gereklerine uygun şekilde tasarladık. Özellikle teknolojiyi ve yapay zekâ uygulamalarını entegre edeceğimiz yenilikçi bir eğitim yaklaşımını hayata geçiriyoruz.”

‘Ebeler Artık İş Yeri Açabiliyor’

Prof. Dr. Yurdanur Dikmen, ebelerin iş konusunda pek çok seçeneği olduğunu belirtiyor ve yeni düzenlemenin avantajlarını vurguluyor. Ebelerin artık iş yeri açabildiğini ve gebeleri bağımsız olarak kontrol edip doğum gerçekleştirebildiklerini ifade eden Prof. Dr. Dikmen, ebelik mezunlarının kamu ya da özel sektörde çalışabilecekleri gibi kendi işlerini de kurabileceklerini belirtiyor. Üniversitenin, yeni nesil ebeleri teknolojiyi, özellikle yapay zekayı bakım hizmetlerinde en etkili şekilde kullanabilecekleri şekilde yetiştirmeyi planladığının altını çiziyor.

‘Hamilelikten İtibaren Tam Destek’

Yeni nesil ebelik modelini bütüncül bir yaklaşım olarak tanımlayan Prof. Dr. Dikmen, hamilelik kararı alındığı anda süreci başlayarak tüm aşamalarda destek sağlayacaklarını belirtiyor. Ebelik mezunlarının gebelikle ilgili her konuda bilgi vereceğini, folik asit kullanımından diyete kadar geniş bir yelpazede danışmanlık hizmeti sunacaklarını ve duygusal destek sağlayacaklarını açıklıyor. Ayrıca doğum sonrası dönemde de kadınlara destek sağlayarak toplum sağlığına büyük katkıda bulunacaklarını belirtiyor.

“Ebelik, geniş kapsamda toplum sağlığına hizmet veriyor. Ebelere verilen eğitim olanakları toplumun sağlık hizmetlerine destek olmaktadır. Aile planlaması hizmetleri, emzirme danışmanlığı ve cinsel sağlık eğitimleri gibi birçok alanda hizmet veren ebeler, doğumdan sonra toplum sağlığını etkileyen önemli bir meslek grubunu oluşturuyor.”

 

‘Bütünsel Ebelik Modeliyle Kadınlar Daha Mutlu’

Prof. Dr. Dikmen, bütünsel ebelik modelinin sağladığı faydaları anlatarak, bu model sayesinde kadınların süreçten memnun ayrıldığını ve doğum sonrası depresyonun azaldığını belirtiyor. Ayrıca psikolojik dayanıklılığın arttığı ve olumlu etkilerinin çocuklar, aile üyeleri ve kadınlar üzerinde görüldüğüne dair birçok bilimsel kanıt olduğunu vurguluyor. Bu nedenle bütünsel ebelik modelinin kadınların sağlığı açısından son derece önemli bir kavram olduğunu vurguluyor.

Related Posts

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının altıncı haftası sonunda 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, yaklaşık yüzde 35’inin fazla kilolu ve yüzde 26’sının obez aralığında olduğunu açıkladı.

Uyurken ortaya çıkan 2 belirti löseminin ilk sinyali olabilir!

Uykuda yaşanan bazı belirtiler, yalnızca bir yorgunluk ya da geçici rahatsızlık olarak görülse de, bazen ciddi hastalıkların ilk uyarısı olabilir. Uzmanlara göre özellikle yoğun gece terlemesi ve gece ortaya çıkan kemik ağrıları, löseminin erken evredeki sessiz sinyalleri arasında yer alıyor.

Uzmanlardan gençleri yaz tatilinde bağımlılıktan korumak için ailelere 7 öneri

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, çocukların ve gençlerin yaz tatilinde boş kalmalarının bağımlılık konusunda büyük risk oluşturduğunu belirterek, anne babalara rehberlik açısından önemli görevler düştüğünü söyledi.

“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

“Ekransız cumartesi” çocukların alternatif hayat becerilerini geliştiriyor

Türkiye’de yeni kene türü tespit edildi… Japon uzman uyardı: ’30’dan fazla hastalık taşıyabilir’

Yeni bir kene türü tespit edildi. Türkiye’deki 56. tür olarak kayıtlara geçen kenenin 30’dan fazla hastalık taşıdığı ve Uzak Doğu kökenli olduğu belirtiliyor.