Gaziantep’te İnşaat Sektörü Yerinde Dönüşümü Tartıştı

Gaziantep Ticaret Odası Üyeleri Yerinde Dönüşüm ve Kentsel Dönüşümü Ele Aldı

Gaziantep Ticaret Odası’nın (GTO) inşaat sektöründe faaliyet gösteren 8 bin üyesini temsil eden 6 meslek komitesi, yerinde dönüşüm ve kentsel dönüşüm konularını görüşmek üzere bir araya geldi. Toplantıda sektörün beklentileri ve çözüm önerileri detaylı bir şekilde ele alındı.

İnşaat sektörü istişare toplantısı, Gaziantep Ticaret Odası “İnşaat Malzemecileri”, “Mimarlar – Mühendisler – Yapı Denetim Firmaları”, “Yapı İnşaat Uygulamaları – Beton – Metal ve Maden”, “Alt – Üst Yapı İşleri ve Kooperatifler”, “Tesisat ve Hafriyat Hizmetleri Meslek Komitesi” ve “İnşaat Müteahhitleri” Meslek Komiteleri üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

GTO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özgözükara, toplantıda ele alınan konular hakkında yaptığı açıklamada, yerinde dönüşüm uygulamalarının kentsel dönüşüm süreçlerine uyarlanmasının önemine vurgu yaparak depreme dayanıklı kentlerin oluşturulmasına katkı sağlayacağını belirtti.

“Yerinde dönüşüm, ekonomik canlılığı da beraberinde getiriyor.”

Özgözükara, toplantıda özellikle GTO Yapı İnşaat Uygulamaları – Beton – Metal ve Maden Meslek Komitesi tarafından gündeme getirilen kentsel dönüşüm konusunun ele alındığını belirterek, “Devletimizin yerinde dönüşüm kanunu ve belediyelerimizin aldığı kararlarla hayata geçirilen uygulamalar, 6 Şubat depreminin ardından yıkılan, orta ve ağır hasarlı binaların dönüşüm sürecini hızlandırdı. Bu süreçte Bakanlığımıza ve belediyelerimize gönülden teşekkür ediyoruz. Yerinde dönüşüm, yalnızca yapı stokumuzu depreme dayanıklı hale getirmekle kalmadı, aynı zamanda inşaat ve imalat sektörlerinde ekonomik durgunluğun aşılmasına da büyük katkı sağladı. Bugün hala bu uygulamanın sağladığı olumlu etkileri görüyoruz” şeklinde konuştu.

“Talebimiz karşılık bulursa yapı stokumuz hızla yenilenecek”

GTO inşaat sektörü meslek komitelerinin yaptığı toplantıda, yerinde dönüşüm desteklerinin 30 Haziran 2025’te sona erecek olmasının da gündeme geldiğini belirten Özgözükara, “Yerinde dönüşüm desteğinden faydalanmak isteyenlerin 30 Haziran 2025’e kadar yapım ruhsatı alması gerekiyor. Ancak bu sürenin uzatılması, hem yapı sahiplerinin mağduriyet yaşamaması hem de sektörümüz açısından büyük önem taşıyor. Bununla birlikte, yerinde dönüşüm projelerinde olduğu gibi kentsel dönüşüm sürecini de hızlandıracak adımların atılması gerekiyor. Gaziantep’teki inşaat sektörü temsilcilerinin, yani 8 bin üyemizin en büyük beklentisi bu yönde. Çünkü bu adımlar, depreme dayanıksız yapı stokunun güncel standartlara uygun hale gelmesini sağlayacak ve aynı zamanda sektöre ekonomik canlılık kazandıracaktır” dedi.

Özgözükara, Gaziantep Ticaret Odası olarak bu sürece katkı sağlamaya hazır olduklarını belirterek, imar durumu farklılık gösteren bölgeler için ayrı eylem planlarının oluşturulması gerektiğini söyleyerek, “İmarsız bölgeler ve imarlı bölgeler için ayrı ayrı eylem planları geliştirilmeli ve dönüşüm süreci hızlandırılmalı. Bu konuda tüm paydaşlarla iş birliği içinde hareket etmeye, sektörel çözüm önerileri sunmaya ve süreci desteklemeye hazırız. Başta belediyelerimiz olmak üzere, bu sürece katkı sağlayacak tüm sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışarak Türkiye’ye örnek olacak bir kentsel dönüşüm başarısına imza atacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu. – GAZİANTEP

Related Posts

Hindistan lideri Modi GKRY’yi ziyaret etti: Ara bölgeden KKTC’yi seyretti

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) bir ziyaret gerçekleştirdi. Rum Lider Nikos Hristodulidis ile bir araya gelen Modi, Güney Lefkoşa’daki ara bölgeden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) izledi.

Erdoğan kararını verdi: O isimler artık yer almayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kurban Bayramı tatilini Marmaris’te geçirdiği süre boyunca, kabinede değişiklikler ve bürokraside geniş kapsamlı atamalar üzerinde yoğunlaştığı öğrenildi. AKP kulislerine göre Erdoğan, görevinde etkisiz kalan bakan ve bürokratlarla yollarını ayırmaya hazırlanıyor.

Katil İsrail Gazze’de yine yardım bekleyenleri hedef aldı: 20 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nin farklı noktalarında insani yardım almak için bekleyen Filistinli sivillere doğrudan ateş açması sonucu, en az 20 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.

İsrail, Tahran’ın kalbine nasıl sızdı, Yükselen Aslan Operasyonu’na nasıl hazırlandı? ‘Kapılarının altından mektuplar atıldı’ | İran’dan yakalanan MOSSAD ajanları için ‘idam’ açıklaması

Dünya cuma sabahından beri Orta Doğu’ya odaklanmış durumda. İsrail savaş uçaklarının sabaha karşı 3 sularında İran’daki nükleer ve askeri hedeflere yönelik başlattığı Yükselen Aslan Operasyonu, uluslararası kamuoyunda şaşkınlık ve endişe yarattı. Saldırıların başlamasının ardından Tel Aviv kaynakları, İsrail’in İran’ı hazırlıksız yakalamak için günlerdir bir ‘aldatma operasyonu’ yürüttüğünü belirtirken, ABD basınına konuşan ismi açıklanmayan yetkililerin sözleri sürecin perde arkasını gözler önüne serdi. İşte tüm ayrıntılar…

DMM’den ‘İran’dan Türkiye’ye göç dalgası başladı’ iddiasına cevap: Türkiye sınırları güvende

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) Türkiye’nin sınırlarının güvende olduğunu, belirli gruplar tarafından dijital medya mecralarında paylaşılan “İran’dan Türkiye’ye göç dalgası başladı” iddiasının gerçek olmadığını bildirdi.

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan: ‘İran-İsrail çatışması danışıklı dövüş, Sünni dünyayı Şiileştirecekler’

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, İsrail’in İran’a saldırısı sonrası iki ülke arasında başlayan sürecin “danışıklı dövüş” olduğunu öne sürdü.