Harvard Üniversitesi’ndeki Magna Carta’nın “ucuz kopya” sanılan belgenin nadir nüshalardan olduğu anlaşıldı




Harvard Üniversitesi’nin Magna Carta İncelemesi

Harvard Üniversitesindeki Nadir Magna Carta Kopyası

Harvard Üniversitesi koleksiyonundaki nadir bir nüsha, aslında ucuz bir kopya olmadığını ortaya çıkardı. İngiliz demokrasisinin en eski belgesi olan Magna Carta’nın 1300 yılına ait nadir bir nüshası, Harvard’da bulundu. Hukuk sisteminin temelini atan bu belgenin orijinali 4 kopya olarak biliniyordu, ancak 1300 yılına ait versiyonundan 6 kopya olduğu düşünülüyordu.

Ultraviyole Işını ve Detaylı İnceleme

King’s College London üniversitesinden Profesör David Carpenter ve East Anglia Üniversitesinden Profesör Nicholas Vincent, Harvard’daki Magna Carta kopyasını incelemek için çalışmalar yürüttü. Ultraviyole ışını ve spektral görüntüleme teknikleri kullanarak belgeyi detaylı bir şekilde inceleyen profesörler, belgedeki katmanların eşleştiğini tespit etti.

Milyonlarca Dolar Değerindeki Nadir Nüsha

1300 yılında hazırlanan Magna Carta nüshalarının farklılık gösterdiğini belirten Profesör Carpenter, Harvard’ın milyonlarca dolar değerindeki bu nadir nüshaya sahip olduğunu aktardı. Üniversitenin bu kopyayı yıllardır fark etmeden koleksiyonunda bulundurmasına şaşırdığını belirten Carpenter, üniversitenin bu nüshayı satma gibi bir planının olmadığını vurguladı.

Magna Carta Nedir?

Magna Carta, 15 Haziran 1215 tarihinde imzalanan bir İngiliz belgesidir. Kralın yetkilerini kısıtladığı ve halka bazı haklar ve özgürlükler tanıdığı bu belge, Orta Çağ’ın en önemli hukuki belgelerinden biridir. Günümüzde demokrasinin temel referans belgelerinden biri olarak kabul edilen Magna Carta, feodallerin haklarını garanti altına alan ve hukukun üstünlüğü ilkesine vurgu yapan bir anlaşmadır.


Related Posts

Hindistan lideri Modi GKRY’yi ziyaret etti: Ara bölgeden KKTC’yi seyretti

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) bir ziyaret gerçekleştirdi. Rum Lider Nikos Hristodulidis ile bir araya gelen Modi, Güney Lefkoşa’daki ara bölgeden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) izledi.

Erdoğan kararını verdi: O isimler artık yer almayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kurban Bayramı tatilini Marmaris’te geçirdiği süre boyunca, kabinede değişiklikler ve bürokraside geniş kapsamlı atamalar üzerinde yoğunlaştığı öğrenildi. AKP kulislerine göre Erdoğan, görevinde etkisiz kalan bakan ve bürokratlarla yollarını ayırmaya hazırlanıyor.

Katil İsrail Gazze’de yine yardım bekleyenleri hedef aldı: 20 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nin farklı noktalarında insani yardım almak için bekleyen Filistinli sivillere doğrudan ateş açması sonucu, en az 20 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.

İsrail, Tahran’ın kalbine nasıl sızdı, Yükselen Aslan Operasyonu’na nasıl hazırlandı? ‘Kapılarının altından mektuplar atıldı’ | İran’dan yakalanan MOSSAD ajanları için ‘idam’ açıklaması

Dünya cuma sabahından beri Orta Doğu’ya odaklanmış durumda. İsrail savaş uçaklarının sabaha karşı 3 sularında İran’daki nükleer ve askeri hedeflere yönelik başlattığı Yükselen Aslan Operasyonu, uluslararası kamuoyunda şaşkınlık ve endişe yarattı. Saldırıların başlamasının ardından Tel Aviv kaynakları, İsrail’in İran’ı hazırlıksız yakalamak için günlerdir bir ‘aldatma operasyonu’ yürüttüğünü belirtirken, ABD basınına konuşan ismi açıklanmayan yetkililerin sözleri sürecin perde arkasını gözler önüne serdi. İşte tüm ayrıntılar…

DMM’den ‘İran’dan Türkiye’ye göç dalgası başladı’ iddiasına cevap: Türkiye sınırları güvende

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) Türkiye’nin sınırlarının güvende olduğunu, belirli gruplar tarafından dijital medya mecralarında paylaşılan “İran’dan Türkiye’ye göç dalgası başladı” iddiasının gerçek olmadığını bildirdi.

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan: ‘İran-İsrail çatışması danışıklı dövüş, Sünni dünyayı Şiileştirecekler’

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, İsrail’in İran’a saldırısı sonrası iki ülke arasında başlayan sürecin “danışıklı dövüş” olduğunu öne sürdü.