Sağlıklı uyku için kritik öneriler!

Uyku sadece dinlenme değil, vücudun fiziksel büyümesi, bağışıklık sistemi, öğrenme ve ruhsal dengesi için hayati bir süreçtir. Sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak, bedenin ve zihnin en iyi şekilde çalışabilmesi için büyük önem taşır. Uykusuzluğun uzun vadede ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Nimet Dörtcan sağlıklı uyku için önerilerde bulundu.

“KALP SAĞLIĞI İÇİN UYKUNUZA DİKKAT EDİN”

Sağlıklı yaşamak için en çok dikkat edilmesi gerekenin düzenli uyku olduğunu söyleyen Doç. Dr. Nimet Dörtcan, “Bir yetişkin için her gün düzenli olarak 7 saat kesintisiz uyumak yeterlidir. Derin uyku, gecenin ilk saatlerinde vücuda dinlenme, kalp hızı ve solunumun yavaşlaması, sindirimin azalması gibi etkiler sağlar. Beyin, öğrenilen bilgileri hafızaya yerleştirirken büyüme hormonu salgılar, bu da çocuklarda büyümeyi, yetişkinlerde ise vücut onarımını destekler. Ayrıca, serotonin, dopamin ve melatonin gibi hormonlar salgılanarak kortizol seviyesi düşer, kardiyovasküler hastalık risklerini azaltır” ifadelerini kullandı.

“UYKUDA NE ZAMAN RÜYA GÖRÜLÜR?”

“Uyku evrelerinden biri olan rüya uykusu, uykuya daldıktan 90 dakika sonra başlar” diyen Doç. Dr. Dörtcan, “Gördüğümüz rüyalarda bu evrede gerçekleşir. Beynin karmaşık bilgileri işlediği, gündüz yaşananların pekiştirildiği bir evredir. Uyku, sadece dinlenme değil, aynı zamanda fiziksel büyüme, bağışıklık, kalp-damar sağlığı ve öğrenme gibi hayati işlevler için de önemlidir” diye konuştu.

“UYKUSUZLUK BAĞIŞIKLIĞI ZAYIFLATIR”

Yaşla birlikte uyku süresinin azaldığını söyleyen Doç. Dr. Dörtcan, “Yenidoğan bebekler günün 16-20 saatini uyuyarak geçirirken, erişkinlerde bu süre 7-9 saate kadar düşer. Özellikle 23.00-06.00 arasındaki uyku, beyin ve vücut fonksiyonları için önemlidir. Uykusuzluk, yorgunluk, konsantrasyon kaybı ve sinirlilik gibi belirtiler görülebilir. Uzun süreli uyku eksikliği, kalp hastalıkları, depresyon ve obezite riskini artırırken, cilt problemleri ve estetik sorunlar da gelişebilir. Ciddi vakalarda ise halüsinasyonlar, iştahsızlık ve bağışıklık zayıflaması gibi sağlık problemleri de ortaya çıkabilir” açıklamalarında bulundu.

Doç. Dr. Dörtcan, sağlıklı uyku için 7 öneriyi şöyle sıraladı: “Akşam saatlerinde kafein, alkol ve tütün kullanımını sınırlandırın. Yatmadan önce ağır yemeklerden kaçının. Her gün aynı saatte uyanın ve gün içi şekerlemelerden kaçının. Gündüz saatlerinde düzenli egzersiz yapın. Yatak odası koşullarını uykuya uygun hale getirin. Yatmadan önce elektronik cihazlardan kaçının. Güneş ışığına yeterince maruz kalamayanlar D vitamini takviyesi magnezyum ve çinko gibi minerallerden faydalanabilir.”

Related Posts

30 Haziran’a sayılı günler kala CHP kurmayları konuştu

CHP’nin 30 Haziran’da görülecek kurultay davasına dair CHP kurmayları konuştu. Partiye kayyum atanabileceği iddiaları gündemdeyken kurmaylar karar çıkmasını beklemediklerini kaydetti.

Hindistan lideri Modi GKRY’yi ziyaret etti: Ara bölgeden KKTC’yi seyretti

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) bir ziyaret gerçekleştirdi. Rum Lider Nikos Hristodulidis ile bir araya gelen Modi, Güney Lefkoşa’daki ara bölgeden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) izledi.

Erdoğan kararını verdi: O isimler artık yer almayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kurban Bayramı tatilini Marmaris’te geçirdiği süre boyunca, kabinede değişiklikler ve bürokraside geniş kapsamlı atamalar üzerinde yoğunlaştığı öğrenildi. AKP kulislerine göre Erdoğan, görevinde etkisiz kalan bakan ve bürokratlarla yollarını ayırmaya hazırlanıyor.

Katil İsrail Gazze’de yine yardım bekleyenleri hedef aldı: 20 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nin farklı noktalarında insani yardım almak için bekleyen Filistinli sivillere doğrudan ateş açması sonucu, en az 20 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.

İsrail, Tahran’ın kalbine nasıl sızdı, Yükselen Aslan Operasyonu’na nasıl hazırlandı? ‘Kapılarının altından mektuplar atıldı’ | İran’dan yakalanan MOSSAD ajanları için ‘idam’ açıklaması

Dünya cuma sabahından beri Orta Doğu’ya odaklanmış durumda. İsrail savaş uçaklarının sabaha karşı 3 sularında İran’daki nükleer ve askeri hedeflere yönelik başlattığı Yükselen Aslan Operasyonu, uluslararası kamuoyunda şaşkınlık ve endişe yarattı. Saldırıların başlamasının ardından Tel Aviv kaynakları, İsrail’in İran’ı hazırlıksız yakalamak için günlerdir bir ‘aldatma operasyonu’ yürüttüğünü belirtirken, ABD basınına konuşan ismi açıklanmayan yetkililerin sözleri sürecin perde arkasını gözler önüne serdi. İşte tüm ayrıntılar…

DMM’den ‘İran’dan Türkiye’ye göç dalgası başladı’ iddiasına cevap: Türkiye sınırları güvende

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) Türkiye’nin sınırlarının güvende olduğunu, belirli gruplar tarafından dijital medya mecralarında paylaşılan “İran’dan Türkiye’ye göç dalgası başladı” iddiasının gerçek olmadığını bildirdi.